Електротехніка та пожежна профілактика в електроустановках

7.1 Характеристика загальної схеми електропостачання споживачів електричної енергії.


Електричною мережею називається сукупність електроустановок для передачі і розподілу електричної енергії, що складається з підстанцій, розподільних пристроїв, струмопроводів, повітряних і кабельних ліній електропередачі, які працюють на певній території.

Перші електричні мережі будували на напругу 100 В постійного струму. Нині в основному будують мережі змінного трифазного струму напругою до 750 кВ.

Спрощено схема електропостачання споживачів включає такі елементи: генератор електростанції (звичайно U=20 кВ), трансформаторну  підстанцію, що підвищує  (до U=220 кВ), ЛЕП, трансформаторну  підстанцію, що знижує (U=10 кВ), трансформаторну  підстанцію (U=0,4/0,23 кВ), лінії живлення споживачів (лінії до групових або розподільних щитів).

Електричні мережі відрізняють:

- за родом струму - постійного і змінного струму;

- за призначенням - силові, освітлювальні і змішані;

- за величиною напруги - мережі до 1000 В і вище 1000 В;

- за місцем розташування - зовнішні (тобто поза приміщеннями) і внутрішні.

Мережі, що живлять, - мережі, призначені тільки для передачі енергії від джерела живлення до розподільчих пунктів.

Мережі, що розподіляють, - мережі, до яких у будь-якій точці можуть бути приєднані трансформатори, а від них і споживачі.

Важливо мати чітке уявлення про схеми електромереж об'єкта.

Житлові будинки.

Будинки 5-поверхові. Звичайно живляться по магістральній кільцевій схемі з відключеною перемичкою (живиться 4 будинки). Нормальне живлення трьох житлових будинків здійснюється по одній кабельній лінії (номінальне навантаження), а живлення четвертого будинку - по іншій кабельній лінії (1/3 частина номінального навантаження). У випадку аварії проводиться переключення на енергопостачання по іншому кабелю.

Житлові будинки від 5 до 16 поверхів. Застосовується радіальна і магістральна схеми з взаємним резервуванням вводів. При цьому одна з ліній призначена для живлення електроприймачів житлових квартир і робочого освітлення загальнобудівельних споруджень, а друга - для живлення аварійного, евакуаційного освітлення, ліфтів і протипожежних пристроїв.

Житлові будинки вище 16-ти поверхів. Електричні приймачі аварійного й евакуаційного освітлення, протипожежних пристроїв і ліфтів за ступенем надійності електропостачання відносяться до 1 категорії (електропостачання забезпечується від двох незалежних джерел живлення, перерва електропостачання припускається тільки на час автоматичного відновлення живлення).

В усіх випадках підводиться трифазна мережа напругою 380/220 В. У квартири, з метою електробезпеки здійснюється ввід винятково однієї фази напругою 220 В. Від кожного вводу відходить вертикальна розподільча лінія, від якої крізь поверхові розподільчі щити йдуть відгалуження для живлення окремих квартир, розташованих на кожному поверсі. На вводі в квартиру встановлюється груповий розподільчий щит з лічильником.

Основними електроприймачами в житлових будинках є освітлювальні установки і побутові електричні прилади.

Громадські будинки. У них застосовується та ж схема енергопостачання. Переважає освітлювальне навантаження. Проте можуть встановлюватися й електродвигуни вентиляторів, насосів, холодильних установок та інш.

Промислові підприємства. Як правило, енергопостачання здійснюється  від   власних   цехових  підстанцій.  Споживачами

можуть бути електродвигуни, електротермічні установки, електрохімічні установки й освітлювальна мережа.

Електричні мережі розраховуються комплексно (за нагрівом, за втратою напруги, за економічною щільністю струму та інш.).

« Глава 7. Основи пожежної безпеки використання електроустановок.7.2 Характеристика електроприміщень за умовами середовища. »


© 2006 Академія цивільного захисту України