ОРГАНІЗАЦІЯ АВАРІЙНО-РЯТУВАЛЬНИХ РОБІТ

ПЕРЕДМОВА


На сучасному етапі розбудови територій, міст та населених пунктів, розвитку промисловості, транспорту, впровадження високих технологій, підвищення побутового рівня життєдіяльності населення зростає можливість виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. При цьому різноманітність аварій, стихійних лих, надзвичайних подій, які супроводжуються небезпекою для людей, значно впливає на організацію дій та підготовку особового складу рятувальних підрозділів. В цих умовах важливим завданням є підвищення рівня боєздатності рятувальників, які повинні володіти технологіями ведення рятувальних робіт, чіткими навичками управління, вміти застосовувати сучасні технічні засоби для проведення аварійно-рятувальних робіт, подавати медичну допомогу потерпілим.

Необхідність цього видання обумовлюється тим, що в Україні сьогодні практично немає підручників з підготовки фахівців рятувальної справи. Цей підручник відповідає навчальній програмі курсу «Організація аварійно-рятувальних робіт» для підготовки фахівців пожежно-рятувальної справи і призначений для курсантів, студентів, слухачів, що навчаються у вищих навчальних закладах МНС України.

Підручник містить 9 глав, у яких наведено поняття про надзвичайні ситуації та їх класифікація, основи професійної підготовки рятувальників, основні етапи і засоби механізації аварійно-рятувальних робіт, організація аварійно-рятувальних робіт в зоні хімічного ураження, у разі руйнування будівель і споруд, дорожньо-транспортних подій, рятувальні роботи на воді та основи долікарської допомоги під час проведення аварійно-рятувальних робіт. Також, враховуючи різноманіття надзвичайних ситуації та їх наслідки, є необхідність у підборі та обґрунтуванні навчального матеріалу, який увійде до другої частини цього видання.

Дисципліна «Організація аварійно-рятувальних робіт» склалася і розвивається на підставі теорії і практики дій рятувальних підрозділів під час надзвичайних ситуацій і тісно пов`язана із спеціальними дисциплінами «Пожежна тактика», «Теорія розвитку і припинення горіння», «Пожежна та аварійно-рятувальна техніка», «Пожежна профілактика в технологічних процесах виробництв», «Пожежна профілактика в населених пунктах», «Безпека життєдіяльності» та іншими, що і відображається у цьому підручнику.

« ЗмістВСТУП »


© 2009 Університет цивільного захисту України