Спеціальне водопостачання

6.1 Норми господарчо - питного водоспоживання


Загальні витрати води на господарчо-питні потреби населення пропорційні кількості мешканців у населеному пункті. Питомі витрати води, тобто витрати на одну особу, залежать від характеру санітарно-технічного обладнання будівель, благоустрою населеного пункту та кліматичних умов (таблиця 6.1)

 

Таблиця 6.1 - Норми господарчо-питного водоспоживання у населених пунктах

Ступінь благоустрою районів житлової забудови

Питоме середньодобове (за рік) водоспоживання на господарчо – питні потреби в населених пунктах на одного мешканця, л/доб

Забудова будівлями, обладнаними внутрішнім водопроводом та каналізацією:

 

без ванн

125 – 160

з ваннами та місцевими водонагрівачами

160 – 230

з центральним гарячим водопостачанням

230 – 350

 

Середньодобові витрати води на господарчо-питні потреби у населеному пункті визначають так:

,

 (6.1)

де qM – норма водоспоживання на одного мешканця (табл. 6.1);

N – розрахункова кількість мешканців.

 

Добові витрати води при найбільшому водоспоживанні розраховують:

,

 (6.2)

де Кдоб. макс=1.1¸ 1,3 – коефіцієнт добової нерівномірності водоспоживання, який враховує уклад життя населення, режим роботи підприємств, рівень благоустрою будівель, зміни водоспоживання за сезонами року.

 

Максимальні погодинні витрати води визначають так:

.

 (6.3)

де - коефіцієнт годинної нерівномірності водоспоживання;

a макс. = 1,2¸ 1,4 - коефіцієнт, який враховує ступінь благоустрою будівель, режим роботи підприємств та інші місцеві умови;

b макс - коефіцієнт, який враховує кількість мешканців у населеному пункті, приймається за таблицею 6.2.

 

 

Таблиця 6.2 - Значення коефіцієнта b макс.

Кількість мешканців, тис. чол.

1

1,5

2,5

4

6

10

20

50

100

300

1000

і більше

b макс

2

1,8

1,6

1,5

1,4

1,3

1,2

1,15

1,1

1,05

1

 

Добові витрати води у населеному пункті, в якому є райони із різним ступенем благоустрою житлової забудови, слід визначати як суму добових витрат за окремими районами, які у свою чергу, розраховують за кількістю мешканців та відповідною нормою водоспоживання.

Витрати води на господарчо-питні потреби на промисловому підприємстві визначаються у залежності від розміру тепловиділення (табл. 6.3).

 

Таблиця 6.3 - Норми господарчо-питного водоспоживання на промислових підприємствах

Види цехів

Норма на одного робочого q, л/зм

Коефіцієнт годинної нерівномірності водоспоживання КГ

З тепловиділенням більше 20 кал/м3год

45

2,5

У інших цехах

25

3

 

Середні витрати води за зміну:

,

 (6.4)

де N – кількість робочих в зміні;

q – норма води на одного робочого, л/зм.

 

Середньогодинні витрати води:

,

 (6.5)

де t зм – тривалість роботи однієї зміни.

 

Максимальні годинні витрати води визначають з урахуванням коефіцієнта годинної нерівномірності водоспоживання КГ:

(6.6)

 

На підприємствах, де працівники приймають душ після зміни, додатково враховують витрати води у душових із розрахунку 500 л/год на 1 душову кабіну протягом 45 хв. після закінчення зміни. Кількість душових кабін розраховують в залежності від кількості робочих у максимальну за кількістю осіб зміну та санітарної характеристики виробництва (таблиця 6.4).

 

Таблиця 6.4 - Розрахункова кількість робочих, що приймають душ на 1 душову кабіну в залежності від санітарних характеристик виробничого процесу

Група виробничих процесів

Санітарні характеристики

Розрахункова кількість робочих на 1 душову кабіну

1

Не викликають забруднення одягу та рук

15

Викликають забруднення одягу та рук

7

2

Із виділенням великої кількості пилу або особливо забруднюючих речовин

3

 

Із виділенням великої кількості пилу або особливо забруднюючих речовин, але із застосуванням води

5

 

Загальні витрати води на полив території можливо визначити в залежності від кількості мешканців у населеному пункті, умовно вважаючи, що витрати на одного мешканця складають 50-90 л/доб, або визначають з урахуванням типу покриття території, виду насаджень, кліматичних умов.

« ГЛАВА 6 ВИТРАТИ ВОДИ ТА НАПОРИ У ПРОТИПОЖЕЖНИХ ВОДОПРОВОДАХ6.2 Норми витрат води на виробничі потреби промислових підприємств та сільськогосподарських об’єктів »


© 2007 Університет цивільного захисту України