ПОЖЕЖНА ПРОФІЛАКТИКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ТА АПАРАТІВ

ГЛАВА 6. ВИРОБНИЧІ ДЖЕРЕЛА ЗАПАЛЮВАННЯ


Одночасна поява в просторі трьох чинників - горючої речовини, окислювача і джерела запалювання - може призвести при певних кількісних співвідношеннях до виникнення і розвитку пожежі. Основний принцип запобігання пожежі, тобто основний принцип пожежної профілактики, полягає в усуненні або хоча б у роз'єднанні за часом з іншими одного з зазначених чинників.

На багатьох виробництвах, де обертаються горючі речовини в атмосфері окислювача (повітря), горюче середовище (ГС) присутнє постійно, і саме пожежонебезпечні джерела тепла є тим єдиним чинником, що може і повинен бути усунутий. Звідси важливість для пожежної профілактики вивчення умов і причин появи пожежонебезпечних джерел тепла.

Джерела тепла за своєю природою виникнення дуже різноманітні. Знання теоретичних основ виникнення горіння може допомогти в розробці заходів, що сприяють запобіганню виникнення пожежі, а також у точній оцінці пожежної небезпеки того або іншого технологічного процесу.

Які джерела тепла можна віднести до пожежонебезпечних, тобто до джерел запалювання? І що таке джерело запалювання? Як трактується поняття джерела запалювання?

Відповідно до ДСТУ 2272-93 джерелом запалювання (ДЗ) вважається теплова енергія, що призводить до загоряння. Іншими словами, ДЗ може бути таке нагріте тіло (при вимушеному запалюванні) або такий екзотермічний процес, що здатні нагріти деякий об’єм горючої суміші до певної температури, коли швидкість тепловиділення (за рахунок реакції в горючій суміші) дорівнює або перевищує швидкість тепловідведення із зони реакції. Причому потужність і тривалість теплової дії джерела повинні забезпечувати підтримку критичних умов на протязі часу, необхідного для розвитку реакції з формуванням фронту полум'я, здатного до подальшого довільного поширення.

Джерела запалювання, що зустрічаються в умовах виробництва, дуже різноманітні за причинами появи, за своєю природою, а також за своїми параметрами. Слід зазначити, що запалюючу спроможність точкового джерела тепла оцінюють спрощено - шляхом порівняння температури, тепловмісту і часу його теплової дії з відповідними характеристиками горючої суміші. Отже, нагріте тіло може бути джерелом запалювання для даної горючої речовини в тому випадку, якщо: а) температура тіла вище температури самозапалення оточуючого його горючого середовища; б) кількості тепла, яке може віддати нагріте тіло при охолодженні його від початкової температури до температури самозапалення горючого середовища, досить для нагрівання горючої речовини до запалювання; в) тривалість дії джерела запалювання не менше періоду індукції горючого середовища. Тривалість дії джерела запалювання визначається часом від початку зіткнення його з горючим середовищем до того періоду, коли температура тіла знизиться до температури самозапалення горючої речовини.

Причиною запалювання горючих речовин можуть служити джерела тепла, необхідні для здійснення технологічного процесу, тобто вогневі печі, реактори вогневої дії, електронагрівальні пристрої, електрична дуга і полум'я на електро- та газозварювальних постах, двигуни внутрішнього згоряння і т.д. Встановити наявність зазначених джерел запалювання не становить труднощів. Але найчастіше пожежі виникають від таких джерел запалювання, наявність яких не пов'язана з нормальним функціонуванням виробництва. Такі джерела запалювання виявити значно складніше. Більшість зазначених джерел запалювання утворюється в результаті порушення протипожежного режиму обслуговуючим персоналом, а також ремонтними і монтажними бригадами через порушення встановлених параметрів технологічного регламенту; при несправностях і аваріях виробничих апаратів.

Для полегшення процесу виявлення і вивчення все різноманіття джерел запалювання, виходячи з природи їхньої появи (утворення), можна розділити на наступні групи: відкритий вогонь, розпечені продукти горіння і нагріті ними поверхні, теплові прояви механічної енергії, теплові прояви електричної енергії, теплові прояви хімічних реакцій (з цієї групи в самостійну виділений відкритий вогонь і продукти горіння).

« 5.3.2 Способи захисту металів і сплавів від корозії6.1 Відкритий вогонь, розжарені продукти горіння та нагріті ними поверхні »


© 2004 Академя гражданской защиты Украины