Електротехніка та пожежна профілактика в електроустановках

8.3 Вимоги пожежної безпеки до електропроводок.


Відкриті електропроводки. З'єднання жил проводів і кабелів повинно проводиться за допомогою пайки, зварювання,  опресування і болтових з'єднань. З'єднання за допомогою скруток не припускається. Для визначення способу з'єднання необхідно попросити електрика зняти ізоляцію з обраного Вами з'єднання в одній з відгалужувальних коробок. Особлива увага на якість виконання з'єднань приділяється в приміщеннях із вибухонебезпечними зонами.

У місцях з'єднання і відгалуження проводи і кабелі не повинні відчувати механічних навантажень. Характерним порушенням цієї вимоги є підвішення світильників не на спеціальних монтажних кронштейнах, а на струмоведучих проводах (особливо характерно для сільської місцевості при монтажі світильників із лампами розжарювання).

Конструкція сполучних і відгалужувальних коробок повинна відповідати способам прокладки й умовам навколишнього середовища. Характерні порушення цієї вимоги:

- не закриті кришками відгалужувальні коробки за схованої прокладки проводів ;

- ступінь захисту оболонки коробки для пожежонебезпечних і вибухонебезпечних зон нижче необхідного ступеня захисту, тобто при необхідності у встановленні герметичної коробки або вибухозахищеної, фактично встановлюються звичайні закриті коробки, у які можуть проникати пил і гази. 

За відкритої прокладки захищених проводів (кабелів) з оболонками з горючих матеріалів і незахищених проводів відстань від провідника до горючих будівельних конструкцій повинна становити не менше 10 мм. Якщо ця умова не виконується, необхідно відокремлювати провід (кабель) від конструкції прошарком негорючого матеріалу, що виступає не менше, ніж на 10 мм з обох боків проводу .

Для живлення переносних і пересувних електричних споживачів слід застосовувати шнури і гнучкі кабелі або гнучкі проводи з багатодротовими мідними жилами. За необхідності проводка повинна мати захист від механічних ушкоджень. Порушення цієї вимоги зустрічається найчастіше в сільський місцевості в такій формі: підключення в мережу холодильників, переносних світильників і електрообігрівальних приладів проводом з алюмінієвими жилами (АППВ, АППВС, АПВ, АПР). Можуть також із цього проводу виготовлятися подовжувачі.

У місцях, де можливі механічні ушкодження проводів і кабелів, вони повинні захищатися оболонкою з достатньою тривкістю або прокладатися в металорукаві, трубі, коробі і т.п. конструкціях.

При перетинанні двох ізольованих проводів, якщо хоча б один із них незахищений, цей провід повинен бути додатково ізольований у місці перетинання.

При паралельній прокладці проводів або кабелів із трубопроводами відстань між ними повинна бути не менше 10 см, а якщо по трубопроводах транспортуються ГР, ЛЗР, ГГ, то відстань повинна бути не менше 40 см.

 Труби, короби, гнучкі металорукави повинні прокладатися так, щоб усередині них не накопичувалася вода.

Електропроводки плоскими проводами. Прокладка плоских проводів забороняється :

- у вибухонебезпечних зонах ;

- в особливо сирих приміщеннях;

- на горючих основах в адміністративних будинках.

Припускається відкрита прокладка плоских проводів:

- безпосередньо по стінах, перегородках, перекриттях і покриттях, покритих мокрою або сухою гіпсовою штукатуркою;

- по дерев'яних і інших горючих будівельних конструкціях по прошарку азбесту товщиною не менше 3 мм так, щоб азбест виступав з обох сторін проводу не менше, ніж на 10 мм ;

- у сільській місцевості припускається прокладка плоских проводів на роликах або ізоляторах .

Сховані електропроводки плоскими проводами припускаються:

- по негорючих будівельних  конструкціях  під  прошарком

мокрої штукатурки або під прошарком сухої гіпсової  штукатурки, ізольованої від проводу 5-міліметровим прошарком мокрої штукатурки;

- по горючих будівельних конструкціях за умови прокладання проводу по прошарку азбесту товщиною не менше 3 мм або по намету мокрої штукатурки товщиною не менше 5 мм і покриттям поверх мокрою штукатуркою;

- по горючих будівельних конструкціях за умови покриття їх сухою штукатуркою - у зазорі між стіною і штукатуркою в суцільному прошарку алебастру або між двома прошарками азбесту товщиною не менше 3 мм;

- усередині негорючих будівельних конструкцій шляхом замоноличування проводів або прокладки їх у пустотах або каналах будівельних конструкцій.

Електропроводки у горищних приміщеннях. У горищних приміщеннях можуть застосовуватись такі види електропроводок:

- відкрита;

- проводами і кабелями, прокладеними в трубах із будь-якими оболонками з негорючих і важкогорючих матеріалів;

- незахищеними ізольованими одножильними проводами на роликах та ізоляторах на висоті  більше 2,5 метрів;

- схована проводка усередині негорючих будівельних конструкцій.

Відкриті електропроводки повинні виконуватись з проводів і кабелів з мідною жилою.

Електропроводки у вибухонебезпечних зонах. У зонах класів 0, 1, 2, 20 припускається застосування проводів і кабелів тільки з мідними жилами.

Переріз жил проводів та кабелів силових та освітлювальних кіл повинен бути не менше 1,5 мм2 для мідних жил і 2,5 мм2 – для алюмінієвих. Для вторинних кіл можуть застосовуватися провідники з мідними жилами перерізом менше 1 мм2, якщо контактні пристрої електрообладнання розраховані на такі провідники.

Заборонено:

- застосовувати в зонах класів 0, 1, 2 проводи і кабелі з алюмінієвою оболонкою;

- застосовувати у вибухонебезпечних зонах будь-якого класу проводи і кабелі з поліетиленовою ізоляцією або оболонкою.

Застосування ізольованих проводів без оболонок дозволяється тільки усередині оболонок електрообладнання.

Відкрито прокладені кабелі у зонах будь-якого класу не повинні розповсюджувати горіння.

Прокладання ізольованих проводів у вибухонебезпечних зонах слід виконувати у сталевих водогазопровідних звичайних трубах. У вибухонебезпечних зонах класів 2 і 22 прокладання кабелів може виконуватися в сталевих водогазопровідних легких трубах.

Введення електричних проводів та кабелів, прокладених у трубах, у машини, апарати повинне здійснюватися разом із трубою за умови герметичного ущільнення місця вводу.

При переході труб з електропроводкою з приміщення з зоною класу 1 або 2 в приміщення з іншим середовищем труба з проводами в місці переходу через стіну повинна мати герметичне ущільнення в спеціальній коробці. Ці ущільнення заборонено встановлювати в сполучних або відгалужувальних коробках.

При прокладці кабелів у каналах у вибухонебезпечних зонах за наявності важких газів канали повинні засипатися піском. (Важкі гази - такі гази, що мають молярну масу більше 28 г/моль.)

При паралельному прокладанні відстань від кабелів до трубопроводів з горючими газами та ЛЗР повинна бути не менше 1м, а при використанні захисних екранів, перегородок – не менше 0,5 м.

Через вибухонебезпечні зони будь-якого класу, а також ближче 5 м від них забороняється прокладати транзитом електропроводи і кабельні лінії (виняток - прокладання в трубах, суцільних коробах, замкнених будівельних конструкціях).

Електропроводки у  пожежонебезпечних зонах. Забороняється використовувати у всіх пожежонебезпечних зонах проводи і кабелі, що мають зовнішній покров і оболонку з горючих матеріалів, а також кабелі з поліетиленовою ізоляцією.

Забороняється через усі пожежонебезпечні зони і ближче 1 м від них прокладати транзитні електропроводки і кабельні лінії.

Забороняється використовувати у всіх пожежонебезпечних зонах неізольовані електропроводи.

Відстань від відкритих електропроводок до горючих матеріалів і речовин повинна бути не менше 1 м; прокладка ізольованих незахищених проводів з алюмінієвими жилами повинна проводитися в трубах і коробах (проводи марок АПР, АПВ, АППП, АППВ).

« 8.2 Проводи та кабелі.8.4 Апарати захисту електромереж від пожежонебезпечних режимів роботи. »


© 2006 Академія цивільного захисту України