Електротехніка та пожежна профілактика в електроустановках

9.3.2 Пожежна профілактика сільськогосподарських термічних електроустановок


У сільськогосподарському виробництві, поряд із різноманітним електроприводом, електроенергія використовується для нагрівання води (електроводонагрівачі), місцевого обігріву і вентиляції виробничих приміщень (електрокалорифери),  кормоприготування (кормозапарювачі), опромінення й обігріву тварин і птиць (брудери, електроопалювальна підлога).

Пожежна небезпека виникає при неправильному конструктивному виконанні, неправильному виборі і монтажі електричних мереж, значному нагріванні поверхонь (погана вентиляція), неправильному місці розміщення.

Протипожежні вимоги: в усіх випадках розподільчі щити (РЩ), вимикачі, запобіжники слід встановлювати в тамбурах або на зовнішніх стінах тваринницьких приміщень із розміщенням їх у негорючих шафах. Не дозволяється прокладати електропроводи і кабелі транзитом через приміщення тваринницьких ферм, складати під електропроводкою сіно, солому й інш., розміщати електропроводи над місцями перебування тварин.

Електроводонагрівачі. Кормозапарювачі. Нагрівання води проводиться за допомогою ТЕНів (так звані водонагрівачі елементного типу), розміщених у баку з водою, що нагрівається (нагрівальні котли типів УАП, ВЕП, САОС, САЗС), сталевих електродів, розділених прошарком води (електродні водонагрівальні котли типів ЕПЗ, КЕВЦ, КЕП, КЕПР). Електродний водонагрівач складається з циліндричного сталевого баку. Простір між стінками баку і кожухом заповнено теплоізоляцією. У баку розміщені електроди, що являють собою залізні прямокутні пластини. За допомогою контактного пристосування до електродів підводиться електричний струм. При проходженні електричного струму з одного електрода на інший вода, що є робочим опором, нагрівається.

Водонагрівальні установки  комплектуються терморегуляторами, контрольними термометрами, захисними клапанами надлишкового тиску, апаратами захисту електромережі від коротких замикань і перевантажень.

Випускаються як однофазні, так і трифазні  установки.

Пожежна небезпека характеризується можливістю займання розташованих поблизу водонагрівача горючих матеріалів у випадку википіння води і нагрівання кожуха до температури 300 - 400ºС; крім цього, внаслідок роботи водонагрівачів у вологому середовищі, можливе передчасне ушкодження ізоляції і виникнення коротких замикань у  проводах електричного живлення.

Протипожежні вимоги:

- дозволяється використовувати тільки електричні водонагрівачі промислового виробництва. Застосування саморобних водонагрівачів забороняється.

- експлуатація і ремонт водонагрівачів повинні проводитися в точній відповідності до інструкції заводу-виготовлювача;

- водонагрівачі електродного типу повинні бути обладнані блокувальним пристроєм, що виключає відкриття водорозбірного крану до відключення водонагрівача від мережі;

-  водонагрівачі повинні застосовуватися тільки в трифазному виконанні. Елементні водонагрівачі проточного типу потужністю до 1 кВт, призначені безпосередньо для водорозбірного крану (для миття рук, дрібного посуду і т.п.) можуть бути однофазними;

- проводка до водонагрівачів повинна виконуватися в трубах. Зовнішні металеві частини водонагрівачів, труби і кожухи електроапаратів, доступні доторку людини, підлягають заземленню;

- електроводонагрівачі повинні встановлюватися, як правило, в окремих приміщеннях. У випадку їхнього розміщення в приміщеннях для утримання тварин і птиці (за наявності дозволу місцевих органів ДПН) вони повинні мати захисні огорожі із суцільного негорючого матеріалу, встановлені на відстані 1,5 м (по периметру) від водонагрівача;

-  лінія електроживлення водонагрівачів повинна бути захищена від струмів КЗ і від механічних ушкоджень;

-  підключення кабеля повинно здійснюватися за допомогою гайкових клем і спеціальних наконечників;

-  кожний водонагрівач повинен бути обладнаний датчиком рівня, зблокованим з автоматом вмикання напруги;

- підключення до мережі повинно здійснюватися окремою групою від щитка з рубильником, що відключає усі фазні проводи. Рубильник повинен бути закритого виконання і змонтований на негорючій основі;

-  технічний огляд водонагрівачів проводиться не рідше 1 разу на місяць.

Електрокалорифери. Найбільш поширеними є установки СФОЦ (СФОА) для підігріву припливного повітря систем вентиляції і загального опалення приміщень, а також установки СФОО для підтримки необхідної температури в овочесховищах.

Електрокалориферна установка СФОЦ складається з електрокалорифера СФО, обладнаного оребреними ТЕНами, осьового вентилятора з електродвигуном, перехідного патрубка і м'якої вставки, розміщених на загальній рамі. СФОЦ комплектується терморегулятором ТЭ-ЧПЗ, термомагнітним реле ТРМ-11 і станцією керування Я9306. Температура поверхні ТЕНів при роботі не повинна перевищувати 190 ºС.

Пожежна небезпека характеризується передчасним старінням ізоляції провідників у результаті інтенсивного теплового впливу, що може призвести до виникнення коротких замикань, можливістю запалення горючих матеріалів, що торкаються до розпечених частин електрокалорифера; перегрів частин корпусу калорифера відбувається при непрацюючому вентиляторі .

Протипожежні вимоги:

- установка обов'язково повинна бути обладнана терморегулятором;

- лінія електроживлення повинна бути захищена від струмів КЗ;

- забирання повітря повинно провадитися в приміщеннях, де відсутні горючі пили, волокна, пари або гази;

- підлога з горючих матеріалів повинна бути захищена прошарком негорючого теплоізоляційного матеріалу;

- заборонено установку електрокалориферів без узгодження з органами ДПН;

- заборонено установку електрокалориферів на шляхах евакуації.

Брудери. Брудер (рис.9.8) являє собою підвісний пристрій у виді парасолі різноманітної конфігурації, у якому змонтовані нагрівальні елементи. Кожний електричний брудер призначений для обігріву 500-600 курчат віком від 1 до 30 днів.

Рис.9.8 - Будова брудера.

1 - рама,  2 - утримувач, 3 - керамічний інфрачервоний випромінювач, 4-6 - боковини парасолі, 7 - кожух, 8 - коробка керування, 9 - силовий кожух, 10 - металеві заслінки, 11 - кутове кріплення, 12 - вікно, 13 - лампа розжарювання. 

Пожежна небезпека обумовлена використанням відкритих нагрівальних елементів і особливо зростає при зменшенні відстані від нагрівального елемента до підлоги (менше 50 см).

Протипожежні вимоги:

- відстань до підстилки і негорючих предметів повинна бути по вертикалі не менше 0,8 м, а по горизонталі - не менше 0,25 м; нагрівальні елементи всіх типів повинні бути заводського виготовлення, застосування відкритих нагрівальних елементів не припускається;

- електроживлення брудерів повинно проводитися окремими лініями безпосередньо від РЩ;

- біля кожного брудера повинен бути самостійний вимикач, а також передбачений пристрій захисту від КЗ, перевантаження і інш.;

- РЩ повинен мати вимикач для знеструмлення всього електрообладнання;

- температурний режим під брудером повинен підтримуватися автоматично;

- проводи повинні прокладатися на висоті не менше 2,5 м від рівня підлоги і на відстані не менше 0,1 м від горючих конструкцій;

- приймально-здаточні випробування проводяться за присутністі представників Енергонагляду і ДПН;

- пересувні установки та їхнє електроустаткування повинні бути віддалені від горючих матеріалів не менше, ніж на 1 м і не повинні піддаватися механічному впливу.

Підлоги з електронагрівом. Конструкція таких підлог передбачає наявність проводів із значним опором, залитих з усіх боків шаром бетону. Наприклад, комплект для обігріву поросят ООП-50. У кожній секції встановлюється одна або декілька панелей і парасоль, що обігріваються і у які вмонтовані ТЕНи. Комплект має терморегулятори для підтримки заданої температури підлоги. Підлоги, що обігріваються, експлуатуються без якогось покриття або підстилки (за винятком перших двох днів життя новонароджених поросят).

Пожежна небезпека  обумовлена в основному старінням ізоляції провідників.

Протипожежні вимоги:

- підлоги, що обігріваються, експлуатуються без якогось покриття або підстилки (за винятком перших двох днів життя новонароджених поросят); 

- регулярно проводити виміри опору ізоляції;

- проводи електроживлення підлоги повинні мати захист від механічних пошкоджень.

« 9.3.1 Пожежна профілактика промислових термічних електроустановок.9.3.3 Пожежна профілактика побутових електронагрівальних приладів. »


© 2006 Академія цивільного захисту України