Електротехніка та пожежна профілактика в електроустановках

12.1 Організаційні питання проведення дослідження.


Облік пожеж та їх наслідків на підконтрольних об'єктах проводиться відповідно до діючих  правил обліку пожеж (Постанова КМУ №1943 від 21.10.99).

За  кожною пожежею безпосередньо після її ліквідації проводиться технічне розслідування і складається акт не менш ніж у 2-х екземплярах, один із яких залишається в місцевому органі ДПН, а інший передається представнику адміністрації об'єкта (власнику) або потерпілому за їх вимогою.

До складу комісії з розслідування пожежі включаються: представник органу ДПН, представник адміністрації об'єкта (власника) або потерпілий. Також  можуть включатися працівники міліції, страхової організації, інші фахівці.

У місцевому органі ДПН заводиться справа про пожежу, до якої включаються дані технічного розслідування, акт про пожежу, документи про нанесений збиток, інші матеріали, що відображають причини й обставини виникнення і розвитку пожежі, а також матеріали перевірки, якщо вона проводилася органом ДПН як органом дізнання (перевірка виконується, якщо є аргументовані ознаки злочину (заява громадян тощо)). Під час проведення перевірки за пожежею  інспектор установлює:

- час, місце виникнення пожежі, дані про її розвиток і гасіння;

- причину пожежі, особу, причетну до її виникнення;

- величину матеріального збитку, наявність загиблих і потерпілих, інші наслідки пожежі;

- протипожежний стан об'єкта до пожежі;

- наявність чи відсутність ознак злочину;

- чи є обставини, що виключають необхідність дізнання.

Усі дані  встановлюються шляхом огляду місця пожежі зі складанням протоколу, схеми місця пожежі, одержання пояснювальних від очевидців, потерпілих, учасників гасіння пожежі, осіб, відповідальних за протипожежний стан об'єкта, а також акта про пожежу, технічної документації, висновків вузьких фахівців.

За  відсутності ознак злочину інспектор відмовляє в порушенні кримінальної справи. Постанова про відмовлення в порушенні кримінальної справи затверджується керівником органу ДПН.

« Глава 12. Дослідження пожеж від електроустановок.12.2 Методика збору вихідних даних щодо визначення причетності електроустановок до виникнення пожежі. »


© 2006 Академія цивільного захисту України